Naše čerstvé recenze jsou protkávány pověstnou Červenou nití smutku. A čiší z nich i nostalgický povzdech nad soumrakem VIDEOKAMER. Ale protože nohavice se nemají vyhrnovat, když brod je ještě daleko, neházíme pomyslnou flintu do žita...
Minská 37, Brno 616 00
Tel.: 541 218 591 a 601 331 994
E-mail: info@videokamery.cz
Po - Pá: 10:00-17:00
XRe: Navod k MV750i
To p. Jelínek: Vždy to bude o té formulaci, co ale znamená \"uvedu v účetnictví\"? Přesně tedy jde o to, zda jsem povinen přiznat daň (DPH), tedy v podstatě zda jsem povinen ji odvést, takže myslím, že má formulace není špatně. Ale pojďme do zákona: základní § zákona o DPH, tedy č.2, odst. c) jasně udává, že v tomto případě je pořízení zboží z EU předmětem daně. DPH tedy musí být v daňovém přiznání přiznáno jako daň na výstupu (§16). Na přiznání k DPH oddíl B. řádek 220 příp. 225. Takže pokud zboží pořídíte např z Německa se základem daně 10 tis., v daném období v tomhle místě na přiznání těch 19 stovek musíte přiznat. Pokud však ten, kdo zboží pořizuje, splňuje podmínky nároku na odpočet DPH dle §72 a násl. zákona o DPH, tak tento nárok může uplatnit ve stejném daňovém přiznání a to jako daň na vstupu. Pak to bude v daňovém přiznání řádek 320 příp. 325. Jenže ten nárok na odpočet nemusím vždy mít, nebo ho třeba nemám v plné výši. Přiznat daň na výstupu při pořízení z EU na registraci plátce musím vždy, a zvláštní kolonka na přiznání je hlavně pro to, aby se to mohlo mezi státy EU zpětně zkontrolovat. Ta DPH se totiž alespoň v jednom státě přiznat musí. Proč neprodáváte těm Slovákům bez DPH na dobré slovo? Proč od nich vyžadujete doklad o jejich registraci k DPH na Slovensku? Odpověď je jednoduchá: povinnost přiznat DPH tím přechází na ně a ze zákona vy jim to můžete skutečně prodat bez naší DPH.
Re: Navod k MV750i
Skutečně, ten rozdíl 4 tis.Kč je při porovnání cen s DPH. Mám pocit, že při vstupu do EU se zvedly cla na dovoz tohoto zboží ale distributoři jako Canon CZ jaksi \"zapomněli\" srazit svoje marže abychom se dostali spátky na ceny jinde v EU obvyklé. No a teď si trh \"zachraňují\" alespoň tím, že sedí na těch svých českých manuálech. Strácí na tom jazyků neznalí konzumenti ale i prodejci. Třeba si tak Canon zlikviduje svoji prodejní sí a dojde i na něj...
XxRe: Navod k MV750i
Nicméně Australan kupoval s DPH bez skulin.
XRe: Navod k MV750i
Jako obchodník s účetním podvědomím chci jen upřesnit tu formulaci, že plátce DPH musí přičíst daň k ceně a pak odvádět do státního rozpočtu. Nikoli, nakoupím-li na tzv. Registraci plátce DPH, pouze to v čR uvedu v účetnictví, ale nic nedodaňuji a čs. finanční úřad mi taky nic nedá, protože jsem to už vlastně dostal od (např.) německého. Konzultováno manželkou, která dělá účto několika firmám včetně naší a vyzkoušeno s nákupy jezdeckých věcí. Mj. můžeme samozřejmě i my prodávat (např.) Slovákům bez DPH, pokud mají s sebou zmiňovanou Registraci plátce...
V Německu je skutečně DPH 16%. A pokud oni prodávají, musí samozřejmě prodávat s touto DPH, kterou u nich odvedou do státního rozpočtu a je jedno, kde to zboží skončí. To samé je například i u zásilkového obchodu, kdy vám zboží k nám pošlou, taky vám naúčtují cenu s jejich DPH. Je ale možnost, jak v zahraničí (v rámci EU) nakoupit bez jejich DPH - musí být prokázáno, že zboží bylo skutečně vyvezeno a musí být zakoupeno plátcem DPH. Takže pokud například u nás koupíte zboží z Německa a prokážete se prodejci jako český plátce DPH svým DIč, on vám zboží prodá bez jeich DPH. Vy ale jako plátce DPH musíte k této ceně naši DPH (19%) přišíst a odvést ji do našeho státního rozpočtu. Pokud ale máte od Německého prodejce daňový doklad, na jeho základě si zase tu DPH u nás můžete odečíst, takže nula od nuly pojde a vy jako plátce DPH skutečně pořídíte zboží bez DPH.
Re: Re: XxRe: Navod k MV750i
Taky jsem byl zvědavý, jak je to s DPH, ale na faktuře mám DPH vyčísleno. Nemám ji teď u sebe, ale myslím že to DPH není 19% ale jen 16%, ale je tam.
Re: XxRe: Navod k MV750i
Nikdy jsem v cizině nenakupoval, ale není ten dost velký rozdíl vytvořený tím, že se odečte DPH? Kdybyste si u nás odečetl DPH, taky byste se dostal o 19% dolů...
člověče, Australane! Stačí jednou :o) ! Jinak souhlasím, že stáhnout si manuál u příslušného zástupce výrobce by měl být normální jev. Ostatně u některých výrobců např. hodinek či mobilů to tak je. Stejně je ten maunál už v elektronické podobě, když je součástí prodávané kamery. Asi jde o obchodní záměr. A to, že čech koupí kameru v jiné zemi není, Milane, česká vyčůranost! Tohle jsou jen řeči v duchu, jací jsme my češi ubožáci. Není to pravda! Chovají se tak běžně i cizinci (myslím ze západu), přesto, že (a možná i proto) jim v kapse cinká nějaký ten zlaák navíc. A jestli kdesi stojí kamera 20 tisíc a zde o 4 tisíce víc, je to o 20 % (slovy DVACET PROCENT, tedy celá jedna pětina) vyšší cena. Tohle už, Milane, není o vyčůranosti českého spotřebitele.
Re: Re: 3xRe: Navod k MV750i
Jo, jenom zbývá otázka na které straně sedí ten vyčůrany? Koupil jsem kameru za 20 tis.Kč v Německu a ušetřil jsem na tom 4 tisíce.! Ano 4 tis.Kč! Jsem já vyčůraný, že jsem koupil levněji nebo ten vyčůrany je někdo, kdo může za to, že se tu kamery prodávají tolik předražené? Mimochodem tu kameru jsem včera objednal v Německu po webu a dneska mi přišla domů. Opravdu! Jen s ohledem na providera tohoto serveru nepíšu kde jsem nakupoval, ani o kterou kameru šlo. A pokud jde o manuály, mě anglický stačí, radši bych český, ale za 4 tisíce si to teda přečtu anglicky. Ale... přesto že jsem si kameru koupil v Německu, pro Canon jsem stále jejich zákazníkem, a nemělo by jim dělat potíže umožnit mi stáhnout si manuál z webu v jakémkoliv jazyce tak, jako to dělají běžně renomované firmy, které provádí seriozní cenovou politiku a pak ani nemají problém s tím, kde jejich zákazník nakupuje.
Re: 3xRe: Navod k MV750i
Vyčuranost čechů je známá. Tak si vzpomínám, když mě kdosi říkal , že to DVD, které jsem dělal 14 dní nechce, že mu stačí když mu je půjčím, že si je okopíruje. On takový návod také musí někdo přeložit a u nás je mnohem méně zákazníků než ve velkých sousedních zemích.
3xRe: Navod k MV750i
Já myslím, že pokud se otevřely hranice a já si koupím něco v cizině, tak to kupuju s tím, že tam NEBUDE český návod a já si toho jsem vědom a tudíž mi to nevadí, protože umím cizí řeč a stačí mi manuál např. v angličtině. Neplte si pojmy. To, že se otevřely hranice pořád neznamená, že všude budou stejné podmínky, stejné ceny a služby...
Re: Re: Navod k MV750i
A když nemáte kameru z českého obchodu? Žijeme už měsíce v EU a přirozeně nakupujeme tam, kde je to levnější. Bohužel naše prodejní sí pod vedením českého zastoupení Canonu to zatím asi nebere na vědomí. Snaží se zachránit \"svůj\" trh jak se dá a tak odřízlo české zákazníky Canonu od volného přístupu k manuálům třeba prostým stažením z webu. Doporučuji download anglické verze manuálu z australského webu, kde mají stejnou produktovou řadu http://www.canon.com.au/support/manuals.html
Re: Navod k MV750i
Už stokrát řečeno: máte-li čs. ZL, zajděte si do českého obchodu, kde byl přístroj zakoupen - anebo napište čs. zastoupení, určitě Vám návod pošle... :-D)