Naše čerstvé recenze jsou protkávány pověstnou Červenou nití smutku. A čiší z nich i nostalgický povzdech nad soumrakem VIDEOKAMER. Ale protože nohavice se nemají vyhrnovat, když brod je ještě daleko, neházíme pomyslnou flintu do žita...
Minská 37, Brno 616 00
Tel.: 541 218 591 a 601 331 994
E-mail: info@videokamery.cz
Po - Pá: 10:00-17:00
Re: ořez do 1,21:1
jo ok tak sorry...mě jenom zajímalo, jestli by se to dalo v praxi používat
a já jsem si říkal co to je za nesmyslný formát 1,21:1 - v praxi by to byly černé pruhy po stranách i u obrazovky 4:3 a on se kolega upsal - šlo o formát 2,21:1 - a ten je při renderování do MPEG2 ve Vegasu k dispozici proto, že to je jeden ze standardních poměrů stran obrazu podporovaných kodekem MPEG-2. Tyto poměry jsou celkem čtyři - 1:1, 4:3, 16:9 a 2,21:1 - ve video praxi se ale první ani poslední běžně nepoužívá. Ten formát 2,21:1 si dokážu představit že by se uplatnil v případě že byste natáčel video kamerou která nativně snímá 16:9 a na jejím objektivu by byl nasazen anamorfický adaptér - celá tato soustava by pak měla poměr obrazu 2,21:1 ovšem uložený třeba ve standardním PAL rozlišení 720x576. Totéž by šlo udělat s Edovým oblíbeným 1280x720, kdy by tento počet pixelů reprezentoval ve skutečnosti obraz o rozměru 1591x720. Počítač by pak díky informaci o poměru stran video na monitoru správně roztáhnul. Při promítání by ale z důvodu zachování maximální kvality obrazu bylo vhodné opět promítat přes anamorfickou čočku s využitím maximálního možného rozlišení projektoru. V případě projektoru se zobrazovacím prvkem 4:3 by se samozřejmě musela použít jiná čočka než pro projektor s prvkem 16:9
tedy, jaky ma smysl snizovat jiz tak mizerne nizky rozliseni PAL videa, at uz orezem nebo placnutim cenrych pruhu? je vam 720x576 moc velky? nemluve o tom ze na monitorech 4x3 z toho bude jen uzky pruh obrazu uprostred a vetsina obrazovky cerna. to ma smysl jen u obrovskeho platna a optickeho rozliseni filmu v kine...
A když to video budu renderovat, tak to mám uložit v normálním 16:9?
Nedělejte to! (nemáteli předlohu videa progresivní a s vyšším rozlišením, jako jenapř. HDV, nebo scan kinofolmu) Spíše doporučuji přimaskovat černou barvou (letterbox) a zachovat celkové rozlišení obrazu zase jen a jen 720x576 a poměr stran (AR) 16:9 včetně pruhů (letterbox) i když viditelný obraz bude poměrem stran cca 1,2.