Naše čerstvé recenze jsou protkávány pověstnou Červenou nití smutku. A čiší z nich i nostalgický povzdech nad soumrakem VIDEOKAMER. Ale protože nohavice se nemají vyhrnovat, když brod je ještě daleko, neházíme pomyslnou flintu do žita...
Minská 37, Brno 616 00
Tel.: 541 218 591 a 601 331 994
E-mail: info@videokamery.cz
Po - Pá: 10:00-17:00
Re: GS400: dotaz p.Jelínek
Jestli se můžu přidat, tak jsem měl tu čest mít v rukách Panasonic NV DS29 a po reklamaci ( nastavovala se sama do modra či růžova) jsem mohl vyzkoušet NV DS30. Ta už šlape zatím bez problémů, ale má stále tendenci držet místo bílé modrou při rychlejším pohybu. Dále jsem měl a je ještě funkční (používám ji jako druhou při natáčení svateb a besídek) Sony DCR14. Sonka se mi jeví jako ideální pro ty, co chcou věrné podání barev a dokonce i v interiéru (půlnoc o svatební hostině při zapnutých zářivkách) má lepší zobrazovací schopnosti než Panasonic a můj nový mazlík Canon MVX20i s 2MPx snímačem. Sony je sice těžká, ale za ty roky prošla hory v zimě, raft, offroad a stále jede - sice musela být čištěná, ale po vyčištění je to ještě skoro jako původní záznamy s novou kamerou. Jsou to již z hlediska vývoje staré typy, ale Sony vede. Pokud vezmu v úvahu ještě toho nového Canona MVX20i, tak jsme zvažoval, zda jít do vyšší třídy, nebo něco v lepším středu. Zvítězil střed, protože Canon má mnoho manuálních funkcí a byl tehdy za 21777Kč, což konkurence neměla - navíc za půl roku už je stará a co je lepší (mít střed a obměňovat nebo mít dělo za 100000 a muset homít dlouho, aby na sebe vydělalo?). Další věc, to už je z mé praxe jaksi samozřejmé, používám výhradně externí mikrofony. Ten poslední RODE mě nedávno mile překvapil svým podáním zvuku. Představte si místnost o délce cca 7m a na jednom konci stojím já na židli za stativem, na druhém konci místnosti podium a dětičky, no a mezi tím sedí uprostřed nadšení rodiče. Ten mikrofon mi ulehčil mnoho práce nebo, když dětičky recitovaly, tak vytáhl díky směrovosti jejich slabé hlásky a naopak ztlumil tleskání rodičů! Takže jsem mohl bez úprav zvuku v PC ihned nasekat kapitoly a hurá na DVD. Dokud jsem tento mic. neměl, tak jsem stahoval a zesiloval zvuk ručně v programu v PC - žádný mikrofon kamery vám toto neudělá (možná ty super kamery). S přídavnými světly ke kameře - v temné interiéru se bez světla taky neobejdu. Suma sumárum, pokud chci jen narychlo nahrát dovolenou a šup s tím na videokazetu, pak stačí i to nejlevnější, co je. Ale pokud chci něco víc, musím jít taky s požadavky výš. Jediná vyjímka byla ta Sony DCR14 při natáčení v šeru (Canon si mi skoro ani nebrnkl - záznam byl o poznání tmavší a nevýrazný) - Vím to, protože jsem držel obě kamery naráz otočené oproti sobě o cca 100 stupňů a nahrával najednou na obě dvě.
Dobry den, docela by me zajimal Vas nazor, ke ktere znacne po mnoholete praxi tihnete - Sony, Canon? Jasne, vim, ze at reknete cokoliv, jini Vas hned budou \"obvinovat\" ze zaujeti, ale me by vazne zajimal nazor cloveka \"z oboru\" (tady dokonce hodne hlubokeho :-). Osobne - samozrejme zdaleka nemam tolik zklusenosti a prehled, jako Vy - Panasonic nemam rad, nejen v kamerach, ale i jinde, zda se mi, ze to prece jen vic \"flaka\", nez ostatni japonske znacky... tj. po pozlatkem maxima a s dokonalym marketingem kvalita vyrobku neni az tak maximalni... cimz samozrejme nerikam, ze je spatna. Jen se mi zda , ze napr. Sony je celkove kvlitativne vys a Canon tez (ten ma podle me hlavne skvelou optiku a vybavu, ale napr. Sony se mi zda technicky a remeslne jeste zmaknutejsi... pochopitelne maji zase jine kiksy, napr. \"daktyl\"... nechapu, jak takhle mohli zazdit jinak casto vyborne kamery!). Diky za Vas nazor :-).
Zdravím Luboše i další, kdo chtějí GS400 ještě koupit. Předem se (zbaběle?) zříkám odpovědnosti za rady, ale u tohoto typu se nedá jinak. Od recenze v srpnu 2004 už uplynulo dost vody a GS400 si jistě našla spokojené (ale i naštvané) uživatele. Ten model je ostatně výsledkem jakési zvláštní výrobní (ne)spolehlivosti a 3CCD-politiky samotného výrobce, aspoň co se maloobchodního ranku týká. Už jeho MX300/350 se daly za své ceny nazvat podvodem uživatelů, ale zpět ke GS400. Asi jsme měli štěstí: ač jsme drželi skladem jen jedno období dva kusy (jinak vždy jen jeden), z prodaných - tuším - 10ti jsme kápli jen na jeden průšvih, jímž bylo soudkování okrajů, ale vlastně jen s nasazeným polarizákem. Dopisoval jsem si s několika vysloveně naštvanými majiteli GS400 - a hned první psal, že kvůli mé recenzi \"vyhodil 60 tisíc\". Uvažoval jsem i o aktualitě k přístroji, ale Panasonikáři by mě nařkli z tendečnosti, takže raději klikněte na E-mail - pošlu několik ukázek, které napoví. Osobně jsme byl z kusu, jejž jsem popisoval (i dvou dalších), dost nadšen, kolega Jirka měl tu čest s dalšími a pohoda, ale NIKDY bych si nevybral tuto kontroverzní krasavici tam, kde nemohu porovnat aspoň dva-tři kousky. Což je jistě už utopie (neřkuli přes E-shop): kamera je oficiálně v čR nedostupná zhruba od přelomu jaro/léto 2005. Můj závěr je tady jasný: digi-technika (téměř) nikdy nepřinesla takový zázrak, aby nemohl být záhy překonán, není proč nevybírat dál... :-D)